دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 ارديبهشت 1403 - 00:01
تقویم علم؛

18  اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟

18  اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟
در این تقویم وقایع و رویدادهای مهم تاریخی مرتبط با علم و فناوری را مرور خواهیم کرد.
کد خبر : 909749

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوری‌ها، کشف‌ها و حتی زادروزها و درگذشت‌های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمی‌گیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز 18 اردیبهشت برابر 7 می را ورق می‌زنیم.

***

ادوین هربرت لند

۷ می ۱۹۰۹ میلادی برابر با ۱۸ اردیبهشت ۱۲۸۸ خورشیدی، ادوین هربرت لند، مخترع و فیزیکدان آمریکایی که شرکت پولاروید را تاسیس کرد، به‌دنیا آمد. فرآیند تک‌مرحله‌ای ابداعی او برای توسعه و چاپ عکس، بزرگ‌ترین نوآوری در عکاسی از زمان معرفی فیلم رولی بود. او برای اولین‌بار دوربین پولاروید را در سال ۱۹۴۷ به نمایش گذاشت. دوربینی که عکس‌ها را در مدت فقط ۶۰ ثانیه چاپ می‌کرد. لند همچنین نام پولاروید را برای فیلتر قطبش نوری که قبلاً با تعبیه بلورهای مناسب در یک ورقه پلاستیکی اختراع کرده بود، به‌کار برد. فیلتری که به‌دلیل استفاده از آن در عدسی‌های عینک آفتابی بسیار معروف است. پروژه‌های دیگر او شامل پرتوهای ایکس فوری و پروژکتور فیلم سه‌بعدی در میان بیش‌از ۵۰۰ حق ثبت اختراع او بود.

18  اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟

تئودوره فون کارمان

۷ می ۱۹۶۳ میلادی برابر با ۱۸ اردیبهشت ۱۳۴۲ خورشیدی، تئودوره فون کارمان، مهندس هوانوردی مجارستانی که هواپیمای بل ایکس-۱ را طراحی کرد درگذشت. این هواپیما توانست برای اولین‌بار سریعتر از سرعت صوت پرواز کند و از این‌رو، کارمان را به‌عنوان پدر علم پرواز فراصوتی می‌شناسند. او تحصیلات مهندسی را در دانشگاه صنعتی بوداپست آغاز کرد و سپس در سال ۱۹۰۲ به آلمان مهاجرت کرد. بین سال‌های ۱۹۱۵ تا ۱۹۱۸ به طور موقت در ارتش مجارستان-اتریش خدمت کرد و طی این سال‌ها نمونه اولیه‌ای از بالگرد را طراحی کرد.

18  اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟

الکسی کلود دُ کلِرو

۷ می ۱۷۱۳ میلادی برابر با ۱۸ اردیبهشت ۱۰۹۲ خورشیدی، الکسی کلود دُ کلِرو، ریاضی‌دان، اخترشناس و ژئوفیزیک‌دان به‌دنیا آمد. این ریاضیدان فرانسوی به‌عنوان کودکی نابغه در ۱۰ سالگی تحت تعلیم پدرش به مطالعه حساب دیفرانسیل و انتگرال پرداخت. کلرو، اولین مقاله‌اش را که «چهار مسئله در منحنی‌های جدید» نام داشت در سال ۱۷۲۶ در سن ۱۳ سالگی در آکادمی پاریس قرائت کرد.  او در سفری به لاپلند برای اندازه‌گیری طول نصف‌النهار، پیر لوئی موپرتوئی، دیگر ریاضی‌دان فرانسوی را همراهی کرد. از این تجربه، او در سال ۱۷۴۳ کتابی را درباره شکل زمین در حال چرخش تحت تأثیر گرانش و نیروهای گریز از مرکز آغاز کرد. همچنین، کلرو نحوه اندازه‌گیری شکل را با استفاده از اندازه‌گیری‌های اثر گرانش در مکان‌های مختلف روی تاب یک آونگ نشان داد. کلِرو علاوه‌براین، اولین مقدار معقول را برای جرم زهره و یک مقدار بهبودیافته را برای جرم ماه تعیین و زمان بازگشت دنباله‌دار هالی را پیش‌بینی کرد.

18  اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟

ریموند آرتور لیتلتون

۷ می ۱۹۱۱ میلادی برابر با ۱۸ اردیبهشت ۱۹۲۰ خورشیدی، ریموند آرتور لیتلتون، ریاضیدان انگلیسی و اخترشناس نظری به‌دنیا آمد. سال ۱۹۳۹، او همراه با فرد هویل، اخترشناس انگلیسی، وجود هیدروژن بین ستاره‌ای را در مقیاس بزرگ نشان داد و این باور موجود مبنی‌بر خالی‌بودن فضا از گاز میان‌ستاره‌ای را رد کرد. او و هویل، در اوایل دهه ۱۹۴۰، از فیزیک هسته‌ای برای توضیح چگونگی تولید انرژی در ستاره‌ها استفاده کردند. لیتلتون در رساله خود که در سال ۱۹۵۳ آن را نوشت، پایداری توده‌های مایع در حال چرخش را توضیح داد و بعدها شرح داد که زمین دارای یک هسته مایع است که ناشی از تغییر فاز همراه با ترکیبی از فشار و دما شدید است. او با هرمان باندی، کیهان‌شناس بریتانیایی در سال ۱۹۵۹ نظریه الکترواستاتیک جهان در حال انبساط را ارائه کرد.

18  اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب